Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Νίκου Φώσκολου στη τηλεόραση

Ο Νίκος Φώσκολος μετά από μια μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο αποφάσισε να περάσει στην τηλεόραση. Το πρώτο του βήμα δεν είχε ανάλογη επιτυχία

Ο Νίκος Φώσκολος μετά από μια μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο αποφάσισε να περάσει στην τηλεόραση. Το πρώτο του βήμα δεν είχε ανάλογη επιτυχία

Στις μέρες μας το Νίκο Φώσκολο τον γνωρίζουμε για τις μεγάλες τηλεοπτικές του επιτυχίες. Ήταν ο πιο εμπορικός σεναριογράφος και το αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία. Όλοι ξέρουν τον «Άγνωστο Πόλεμο», τη «Λάμψη», το «Καλημέρα Ζωή». Ελάχιστοι όμως θυμούνται ή ξέρουν ότι το πρώτο του σήριαλ, το «13ο Ανακριτικό Γραφείο» υπήρξε παταγώδης αποτυχία. Ο Φώσκολος δοκίμασε εκεί όλες τις συνταγές, αλλά και τους πρωταγωνιστές των μεγάλων του επιτυχιών στη τηλεόραση. Όμως απέναντί του, στην ΥΕΝΕΔ, έπαιζαν οι «Επικίνδυνες Αποστολές» το σήριαλ που σάρωνε εκείνη την εποχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ήταν ο σκηνοθέτης του σήριαλ

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ήταν ο σκηνοθέτης του σήριαλ

Η Γκέλυ Μαυροπούλου συμμετείχε στη σειρά

Η Γκέλυ Μαυροπούλου συμμετείχε στη σειρά

Το «13ο Ανακριτικό Γραφείο» ξεκίνησε τη σύντομη τηλεοπτική του καριέρα το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 1971. Ήταν ουσιαστικά το δεύτερο σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Είχε προηγηθεί μία ακόμα αποτυχία, «το σπίτι με τον Φοίνικα» το 1970.
Κεντρικό πρόσωπο του σήριαλ ήταν ο ανακριτής Ορέστης Λιώσης (Γιώργος Τζώρτζης). Δίπλα του η πιστή γραμματέας του Άννα (Αλεξάνδρα Λαδικού) που ήταν και ερωτευμένη μαζί του.
Οι ιστορίες ήταν αυτοτελείς και στη σειρά εμφανίζοντας ως γκεστ σταρ γνωστοί ηθοποιοί της εποχής. Στην πρώτη ιστορία «αγαπούν και οι αράχνες» η Μαίρη Χρονοπούλου υποδυόταν μια μυστηριώδη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα.
Η Γκέλυ Μαυροπούλου που έκανε μεγάλη επιτυχία στον «Άγνωστο Πόλεμο», η Μιράντα Κουνελάκη, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Νίκος Βασταρδής, ο Κώστας Αρζόγλου, Ελένη Ανουσάκη, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσούκας, Όλγα Τουρνάκη, Ρένα Βενιέρη, Μιχάλης Μπαλλής ήταν μερικοί από τους ηθοποιούς που έκαναν την εμφάνισή τους στο σήριαλ.
Ο σκηνοθέτης της εκπομπής ήταν ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο σπορκάστερ που όλοι αγαπήσαμε τόσο που τον στείλαμε και στην Ευρωβουλή το 2004. Είχε σπουδάσει σκηνοθεσία στην Ιταλία και ήδη στο ραδιόφωνο είχε σκηνοθετήσει θεατρικά έργα με κορυφαίους πρωταγωνιστές. Ο ίδιος θυμάται τις ηρωικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γυριζόταν το σήριαλ.
«Στη Πλατεία Αμερικής σε ένα παλιό ξυλουργείο είχε δημιουργηθεί το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο. Κάθε Σάββατο πρωί αρχίζαμε το γύρισμα και το απόγευμα το επεισόδιο ήταν έτοιμο για προβολή! Το γύρισμα γινόταν σε βίντεο των 2,5 ιντσών. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα μοντάζ. Αν γινόταν ένα λάθος στο τελευταίο λεπτό έπρεπε να πάμε όλο το επεισόδιο από την αρχή!»
13ο Ανακριτικό Γραφείο Ημέρα προβολής: Σάββατο 22:00-22:30 Κανάλι: ΕΙΡ Αριθμός επεισοδίων: 14 (Από 13 Φεβρουαρίου έως 29 Μαΐου 1971) Διάρκεια: 30 λεπτά Βίντεο 2,5 ιντσών Σενάριο: Νίκος Φώσκολος Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης Τηλεσκηνοθεσία: Αλέξης Τριανταφύλλου Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκης Μουσική Σύνθεση: Έλλη Φώσκολου Φωτογραφία: Λευτέρης Καραγεωργόπουλος Η σειρά δεν υπάρχει στο αρχείο της ΝΕΡΙΤ.

13ο Ανακριτικό Γραφείο
Ημέρα προβολής: Σάββατο 22:00-22:30
Κανάλι: ΕΙΡ
Αριθμός επεισοδίων: 14 (Από 13 Φεβρουαρίου έως 29 Μαΐου 1971)
Διάρκεια: 30 λεπτά
Βίντεο 2,5 ιντσών
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης
Τηλεσκηνοθεσία: Αλέξης Τριανταφύλλου
Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκης
Μουσική Σύνθεση: Έλλη Φώσκολου
Φωτογραφία: Λευτέρης Καραγεωργόπουλος
Η σειρά δεν υπάρχει στο αρχείο της ΝΕΡΙΤ.

Όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή τα σήριαλ ήταν προσφερόμενα κατά τη τακτική των ραδιοφωνικών σειρών που ήταν της μόδας τότε. Χορηγός του σήριαλ ήταν η «ΡΑΔΕΞ Α.Ε» εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών.
Η σύντομη ζωή του σήριαλ άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου και την παρουσίαζε το ΕΙΡ κάθε βράδυ στις 10. Δεν μεταδόθηκε το επεισόδιο της 17ης Απριλίου (ήταν Μεγάλο Σάββατο) και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου με την προβολή του 14ου και τελευταίου επεισοδίου.

8 thoughts on “Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Νίκου Φώσκολου στη τηλεόραση

  1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας και τα τεκμηριωμένα κείμενά σας. Μια μικρή διόρθωση μόνο σε σχέση με τη σειρά »13ον ανακριτικόν γραφείον»: τον ρόλο της Άννας, γραμματέως του Λιώτση, δεν ερμήνευε η Αλεξάνδρα Λαδικού, αλλά η Γκέλλυ Μαυροπούλου. Και πάλι μπράβο!

  2. Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τις ωραίες αναρτήσεις σας. Θα ήθελα μια χάρη: είναι εύκολο να μας πείτε αριθμό τεύχους και ημερομηνία του περιοδικού «Πρώτο» με εξώφυλλο την Γκέλλυ Μαυροπούλου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Δυστυχως έχω μόνο το εξώφυλλο και δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμό φύλλου. Είναι όμως σίγουρα του 1963. Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά τώρα το είδα. Καλές γιορτές

  3. Παράθεμα: Αυτό είναι το πιο… ξεχασμένο σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης (video) | Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

  4. Παράθεμα: Αυτό είναι το πιο… ξεχασμένο σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης (video) | Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

  5. Παράθεμα: Όταν ο Μανώλης Μαυρομμάτης συνάντησε τον Μενέλαο Λουντέμη | Πασατέμπος

  6. Παράθεμα: Όταν ο Μανώλης Μαυρομμάτης συνάντησε τον Μενέλαο Λουντέμη (Video) | Πασατέμπος

Σχολιάστε